Kaip apsisaugoti nuo sąnarių dėvėjimosi? Noriu būti lankstus dar ilgai !

Sąnariai yra vienas iš mūsų organizmo detalių be kurių mums sunkiai sektųsi funkcionuoti. Sąnarių dėka mes galime lanksčiai judėti, įveikti pasipriešinimą, lenktis, kelti, nešti, vaikščioti ir t.t. Tačiau kad ir kaip bebūtų, žmogaus sąnariai “dėvisi”, tai reiškia, jog jiems reikalinga priežiūra nuo pat mažų dienų ir ypatingai vyresniame amžiuje.

 

Related imageKodėl jie dėvisi? Sąnariai gali pakisti ir susidėvi dėl reumato, neaiškios kilmės artrozės, patirtų traumų, įgimtos patologijos – displazijos. Turime atkreipti dėmesį, kad dažniau pažeidžiami nutukusių žmonių, taip pat senjorų, patyrusių kaulų lūžių, sąnariai. Įsivaizduokite: kiekvieną kartą, kai žengiate žingsnius, jūsų kelio sąnariams tenka pusantro kūno svorio. Jei sveriate 70 kg, žingsnio metu sąnariams tenka 105 kg svoris. Sąnarių susidėvėjimą lemia bendra organizmo būklė,svorio kontrolė, prasidėjęs senėjimas, įvairios medžiagų apykaitos problemos, buvusios sąnarių traumos ir ypatingai netinkami fiziniai krūviai, t.y. per aukšto intensyvumo treniruotės arba visiškas treniruočių nebūvimas. Dėl šių priežaščių sąnarius supantys raiščiai ir raumenys praranda elastingumą, todėl sumažėja jų galimybė judėti, jie ima dėvėtis.

 

Image result for home cleaningSąnariai dažnai dėvisi net mums netikėtose vietose kaip namų buitis. Namuose tenka tvarkytis, šveisti, plauti, nešioti daiktus. Svarbu būti sąmoningam apie savo kūną ir nepamiršti atlikti trumpos mankštos prieš atliekant buities darbus. Mankšta padeda suaktyvėti kraujotakai, krauju aprūpinami kūno raumenys, sąnariai sutepami tarpsąnariniu skysčiu leidžiandžiu laisvai judėti. Paruoštas kūnas gali atlikti bet kokius ūkio darbus. Pagrindinė klaida, jog mes tam nepasiruošiam. Taigi, į ką svarbu atkreipti dėmesį besitvarkant namuose:

  • Viso kūno mankšta (kūno susišimas, statiniai pratimai, sąnarių prasukimai, tempimai)
  • Pilanavertė mityba dienos eigoje, kad kūnas nenusilptų.
  • Jei dirbate šaltuoju metų laiku lauke, svarbu šiltai apdengti sąnarius, grįžus namo pasidaryti karštos vonios relaksaciją.

Pagrindinė problema kodėl išvis sąnariai dėvisi ir mes susiduriame su sąnarių ligomis tai, kad mes nesirūpiname jais kiekvieną dieną. Mūsų organizmas yra mūsų namai, kuriuose gyvensime kol jie nesugrius. Tad labai svarbu kiekviena statybine medžiaga pasirūpinti atsakingai. Pateiksiu keleta paprastų patarimų kaip galime užsiimti sąnarių išsaugojimo prevencija.

 

Viena iš pažeistų ir sveikų sąnarių išsaugojimo sąlyga yra judėjimas. Kaip sakau klientams: “žmogus sukurtas judėti, ne sėdėti”. Vadinasi, kiekvieną dieną praleidus daugiau nei 5-6 valandas sėdint jums gręsia įvairios kūno pažeidos įskaitant ir sąnarių dėvėjimasi. Todėl bendro pobūdžio mankštos, profilaktiniai masažai, miofascialinis atpalaidavimas volu, plaukimas, pirtys ir panašūs dalykai, aktyvinantys medžiagų apykaitą, rekomenduotini visiems, ypač tiems, kurie dirba fiziškai ramų darbą. Žinoma, svarbu atkreipti dėmesį, jog tie kurie jau turi sąnario pažeidą mankštos bus minimalios ir pritaikytos pagal specialisto patarimus.

Antroji pažeistų ir sveikų sąnarių išsaugojimo sąlyga – mityba. Daugelis specialistų man garantuotai pritartų jog mityba sudaro bene 80-90% visų mūsų ligų. Sąnarys kaip ir daugelis organų žmogaus organizme gali minimaliai atnaujinti ir keistis. Vadinasi jeigu sąnarys buvo pažeistas, niekada nevėlu bandyti ištaisyti klaidas taikant sveiką gyvenimo būdą. Taip pat jei maudžia sąnarius, vadinasi, organizme kaupiasi toksinai, kurie patenka į kraujagysles, taip pat ir sąnarius. Pajutus bet kokį skausmą visuomet rekomenduoju kreiptis į specialistą ir išsiaiškinti tikslią problemą. Tačiau galiu patvirtinti, jog pilnavertė žalumynų, angliavandenių, baltymų mityba tikrai išlaikys jūsų sąnarius sveikus ilgam.

 

Taigi, mylėkime vietą kurioje gimėme ir gyvename, aprūpinkime visomis reikiamomis medžiagomis, o jeigu griūna – kreipiamės į specialistą, kuris greitai ištaisys defektus.

Straipsnio autorė: sveikos gyvensenos instruktorė Gerda Danylaitė

 

 

Image result for žmogaus sąnariai