Sportas po ligos

Mokslininkai yra įrodę, kad sportas stiprina imuninę sistemą ir visą organizmą, taip jį apsaugodamas nuo ligų.

Tačiau ar daug mūsų žino, kiek laiko reikia organizmui atsigauti po peršalimo, kada vėl galima eiti sportuoti?

Gydytojai ir sporto specialistai tvirtina, kad dažnas suaugęs žmogus pernelyg lengvabūdiškai numoja ranka į jų perspėjimus, nes nesuvokia, kokią žalą sau daro.

Kai kurie suaugusieji dažnai į peršalimą numoja ranka: „Viskas bus gerai!“ Bet juk tai yra virusinis susirgimas. Tokie žmonės, atėję į sporto klubą, virusu dalijasi su sportuojančiais kolegomis. Be to, taip sportuojant tik nualinamas organizmas. Taigi, pasirodžius pirmiesiems peršalimo simptomams, kai peršti akys, gerklė, nors temperatūros ir nėra, reikia susilaikyti nuo sporto dėl dviejų dalykų: dėl savęs ir kitų.

Gydytojų teigimu, vaikų organizmui reikia apie dviejų savaičių, kad atsigautų po gripo, kuris nesukėlė jokių komplikacijų. Suaugęs žmogus, norintis vėl pradėti judėti ir patirti fizinį krūvį sporto salėje, turi palaukti apie dešimt dienų. Jei gripas buvo su komplikacijomis, teks sportą atidėti bent dviem savaitėms. Dažnas pasijutęs geriau nusprendžia, kad yra visiškai sveikas ir gali daryti viską, ką panorėjęs. Bet persirgus gripu, jei dar yra tam tikrų genetinių veiksnių, širdis dar nebūna atsigavusi, ir fizinis krūvis gali sukelti tam tikrų širdies raumenų patologijų. Paprastai tariant, taip žmogus alina širdį.

Organizmui reikia laiko atgauti jėgas, tinkamai maitintis, ir tik žingsnelis po žingsnelio sugrįžti prie ankstesnių fizinių krūvių. Po sunkesnės ligos kūnui reikia gryno oro, todėl bent savaitę užtenka tik išeiti pasivaikščioti. Jokiu būdu negalima pulti į baseiną, galbūt tik lengvai pasigarinti pirtelėje. Užtenka apie 15–20 min. paminti dviratį ar užlipti ant bėgimo takelio. Svarbu suprasti, kad organizmas dar nesugeba vienu metu pakelti didelio fizinio krūvio ir atsigauti po ligos.