90/10 taisyklė ir kaip numesto svorio valgant “cheat meal’us”

Kai tik pradedame kalbėti apie dietas, maisto suvaržymus ar balansuotą mitybą, svorio metimą, tai cheat meal/cheat day (liet. įkrovos diena, kai valgome leidžiame sau daugiau nei įprastomis dienomis) turėtų būti vienas iš privalomų komponentų subalansuotoje mityboje. Todėl, kad darant subalansuotas ir protingas kassavaitines įkrovos dienas, pagerinas mūsų melabolizmas ir didinama motyvaciją nepasiduoti ir toliau laikytis tikslingų maisto planų.

Šio strapsnio tikslas- maksimalizuoti svorio kritimą ir minimalizuoti valgomo maisto žalą jūsų kūno formoms. Susipažinkime su 90/10 taisykle ir amžiams pakeiskime požiūrį į vadinamuosius “cheat meal’us”

 

90/10 taisyklė

Visų pirma leiskite jums priminti, o nežinojusiems pasakyti, kad cheat meal (liet. sukčiavimo patiekalas) neturėtų tapti cheat day (liet. visa diena skirta maisto sukčiavimui). Nes vadinamasis cheat meal, gali būti jūsų dietos dalis, o visa diena sukčiavimo gali sugadinti visą jūsų dietą. 90/10 taisyklė teigia, kad 90 procentų jūsų dietos arba subalansuotos mitybos turi būti fokusuotą į sveiką maistą, o tik 10 procentų gali būti dedikuoti mažiems nukrypimams, vadinamiems cheat meal’ams. Pavyzdžiui, jei jūsų mitybos planas susidaro iš penkių mažų patiekalų dienoje, tai reiškia, kad per savaitę jūs suvalgysite 35 maisto porcijas. Jei čia pritaikome 90/10 taisyklę, tai reikštų, kad 3-4 maistai per savaitę gali būti skirti jūsų smaližiavimui patenkinti.

KODĖL TURĖTUMĖME VALGYTI CHEAT MEAL’US?

Cheat meal’as apie kurį mes kalbame tai didesnis kiekis daržovių arba papildoma porcija vištienos krūtinėlės, o ne mėsainis ar pica. Psichologiškai tokie sukčiavimai daro jūsų sietą malonesnę ir daug labiau realesnę. Net patys labiausiai atsidavę sporto fanatikai vargu ar sugebėtų laikytis labai griežtos dietos be jokių nukrypimų 12 savaičių. Sakykime, kad nuo pirmadienio iki šeštadienio jūs laikotės savo maisto plano, na o sekmadienį jau leidžiate sau cheat meal’ą. Laikytis subalansuotos dietos šešias dienas per savaitę skamba kur kas realiau ir lengviau, kai žinote, kad sekmadienį jūsų laukia gardus kąsnelis. O ir sekmadieniai taps kur kas labiau mėgstami.

KADA TURĖTUME VALGYTI CHEAT MEAL’US?

Prisiminkite tai, kad jūsų organizmui yra būtini trys mikro elementai: angliavandeniai, baltymai ir riebalai, kad išsaugotų jūsų energiją ir skatintų raumenų augimą. Planuodami savo cheat meal’u turėkite omeny, kad naudojate bloguosius angliavandenius, riebalus ir baltymus, taigi grubiai sakant, darote sau blogą. O kada jūs norite daryti sau blogą?

Kaikuriems žmonėms cheat meal’as reiškia vietoj garuose keptos voštienos krūtinėlės sykį suvalgyti keptuvėje keptą vštienos krūtinėlę. Tai pat siūlome savo cheat meal’us valgyti po treniruotės, kai jūsų organizmas sparčiausiai apdoroją visas maisto medžiagas.

Štai jums dar vienas būdas kaip jūs galite sukčiauti su savo cheat meal’ais: galimas labai ryškus svorio kritimas, keičiant savo suvartojamų kalorijų kiekį kelias dienas iš eilės,”- sako Jillian Guinta Sveikatos ir Fizinės edukacijos departamento profesorė Seton Hall Universiete. “Pavyzdžiui, laikantis 1400 kalorijų per dieną ribos keturias dienas ir tada likusias tris dienas prideėti dar po 200-300 kalorijų kasdien gali sumažinti jūsų svorį. Kaip? Pakeliant sunaudojamų kalorijų kiekį jūs skatinsite savo kūną sudeginti daugiau kalorijų per tam tikrą laiką. “

Linkime jums atkaklumo ir tikėjimo savimi. Taip kaip gyvenime reikia mylėti save, taip, pasirodo, ir cheat meal’ų dietai reikia.

Daugiau informacijos ir anglišką straipsnio versiją galite rasti šioje svetainėje: http://www.medicaldaily.com/9010-rule-cheat-meals-actually-boost-your-metabolism-and-help-you-lose-weight-327212