PROTINGI ŽMONĖS- apsiperka protingai

 

Sveika mityba prasideda ne nuo mūsų virtuvės stalo ar orkaitės, o dar daug anksčiau- maisto parduotuvėje.”Jei nežinote kaip laviruoti maisto parduotuvėse ir kaip atskirti gerą maistą nuo ne tokio gero maisto, niekaip nenusipirksite maisto, kurio Jums ištikrųjų reikia” – sako Džekė Niugent (Jackie Newgent) New York’o dietologė. Šiame straipsnyje rasite pagrndinius punkus kaip ir ką pirkti parduotuvėse, kad neliktumėte apkvailinti.


Vaisiai ir daržovės.

KAIP APSIPIRKTI

  • Pirkite spalvas. Anot Džekės Niugent “ jei išsirinksite bent po vieną vaisių ar daržovę iš kiekvienos spalvos grupės, jau gausime pagrindines maisto medžaigas. Tamsiai žalia, daržovės kaip špinatai ar lapinis kopūstas turi daug maistinių medžiagų, prisotintų vitaminu A ir C. Raudona Spalva, pomidorai, rausvieji ir raudonieji greipfrutai, arbūzai, kurie turi daug likopeno (saugo nuo širdies ligų ir kaikurių vežio rūšių). Morkos, saldžiosios paprikos taip pat mūsų organizmui padeda kovoti su vėžiu.
  • Vietinės daržovės ir vaisiai. Tai skamba logiškai ir paprastai. Vietinės daržovės būna šviežesnės, mažiau naudojama nitratų, kurie reikalingi prailginti šviežumo laikotarpį. 
  • Venkite pajuodusių dėmių, skylučių. Tai rodo,kad vaisiu ar daržovė prieš patenkant į vitriną buvo laikomi prastomis sąlygomis. Reikėtų turėti omenyje, kad natūralūs įbrėžimai ar žymės dažnai atsiranda vaisiui nukritus nuo medžio (rinkimo metu)

KAIP IŠLAIKYTI?

  • Dauguma vaisių ir daržovių lieka švieži apie keturias dienas, bet yra ir išimčių, apie kurias verta žinoti. Šaldytuve laikomi obuoliai švieži gali likti apie tris savaites. Papaja arba mangas esantys šaldytuve gali išlikti švieži apie savaitę. Saldžiosios bulvės, jei laikyti jas šaltoje ir sausoje aplinkoje gali išsaugoti savo šviežumą mėnesį.
  • Pasirinkite tinkamą laikymo įrangą. Jei žoleles, salotas, pomidorus laikysite plastikiniuose maišuose- jos greit suges, reikėtų įsigyti tinkamus ir specialius maišus ar dėžutes, jei norite, kad jūsų vaisiai ir daržovės ilgiau išliktų šviežios.

 

Pieno produktai.

KAIP APSIPIRKTI?

  • Jei bandote numesti svorio, siūlome rinktis liesesnius pieno produktus. Taip pat reikėtų vengti saldintų pieno produktų, tokių kaip “vaisinis jogurtas”, kurie turi daug pridėtinio cukraus.
  • Venkite naudoti pieno produktus, kurie gali  ištekėti. Tokiuose pakuotėse esantys produktai turi didesnę galimybę būti sugedę. Taip pat atsakingai patikrinkite kiaušinius prieš perkant juos: ar nėra įtrūkimų ar pažeisto lukšto žymių.

KAIP IŠLAIKYTI

  • Visi pieno produktai turi būti laikomi jiems tinkamoje temperatūroje ir naudojami tik iki naudojimui tinkamos datos. Tačiau yra ir išimčių. Kiaušiniai gali būti užšaldyti ir vėl naudojami, neriebus graikiškas jogurtas gali būti naudojamas dar savaitė po “vartojimo datos” pabaigos. Tinkamoje pakuotėje esantys sūriai gali likti švieži iki trijų mėnesių.

 

Miltiniai produktai

KAIP APSIPIRKTI

  • Jei ieškote tikrai sveikos duonos, siūlome tikrinti kepinio sudėtį ir nepasitikėti tik spalva ar viliojančiu užrašu: “sveika duona”./
  • Venkite kepinių, kurie buvo paruošiami aliejuje. Maža to,kad tai gali kenkti jūsų svoriui, tačiau tokio tipo riebalai gali būti širdies ligų priežastimi.

 

Mėsos gaminiai

KAIP APSIPIRKTI

  • Venkite mėsos su baltomis žymėmis, tai indikuoja riebesnę mėsą

  • Venkite naudoti vištienos krūtinėlę (be odelės). Ji yra brangesnė, o odelėje esantys riebalai padeda mėsai išlikti sultingai kepimo metu. patariame nuimti viršutinę odos dalį prieš valgant mėsą, nes joje daug riebalų. Tamsesnėse paukštienos dalyse (vištienos ketvirčiai ar šlaunelės) yra daugiau riebalų nei krūtinėlėje.
  • Pakuotė. Rinkitės tik tvirtai įpakuotą mėsą, be jokių pakuotės defektų ir aiškia naudojimo data. Tai galioja visiems mėsos tipams visose parduotuvėse.

KAIP IŠLAIKYTI

  • Atkreipkite dėmesį į galiojimo datą. Šviežia mėsa gali stovėti tris dienas šaldytuve, o žalia paukštiena iki dviejų dienų.
  • Pakuotėjė vakuumuota mėsa gali stovėti šaldytuve iki savaitės, tik turėkite omenyje, kad iškart po pakuotės atidarymo turite keturias dienas mėsa suvartoti.

  • Šaldyta mėsa išsaugo visas savo maistingasias savybes iki pirmojo atšildymo. nesiūlome užšaldyti atšildyti ir vėl užšaldyti mėsos daugiau nei vieną kartą. Galite mėsa padalinti kasdieninėmis porcijomis, tokiu būdu išvengsite atšildyti ir vėl užšaldyti visą mėsą.

Šaldyti maisto produktai

KAIP APSIPIRKTI.

  • Šaldyti daržoves ir vaisius yra puiki galimybė gauti maisto medžiagas iš vaisių ir daržovių kasdien, Jei gyvenate tokioje vietoje, kur negalite gauti šviežių produktų visus metus.

  • Šaldydami maistą labai atsargiai planuokite pakuotę, kurioje laikote šaldytus produktus. Ledo kristalai, susiformavę šaldymo pakuotės viduje indikuoja netinkamą pakuotę.

KAIP IŠLAIKYTI

Nustatykite savo šaldiklio temperatūrą apie  0°F ir palikite vieną trečdalį erdvės laisvą. Patalpinkite atidarytą sodos dežutę į šaldiklį, ji surenks drėgmę.


Master Youd Body komanda linki Jums nepasiduoti parduotuvių įtakoms ir apsipirkti protingai.

Mylėkime savo kūną ir jis mylės mus.