SĖDĖJIMAS ŽUDO

Mūsų biologinė būsena yra sukurta ne sedėjimui. Mes esame sukurti judėjimui.

Ką mūsų kūnams daro ilgalaikis sedėjimas? – kad ir kaip baisiai skambėtų – trumpina kelią iki mirties. Kodėl? Amerikos mokslinikai atlikę tyrimus, kurie truko 13 metų su 123 tūkstančiais savanorių išsiaiškino vieną ir tą patį – igalaikis sėdėjimas kenkia nepaisant to, kuo užsiimama likusiu laiku. Galite bėgioti po valandą kasryt, tačiau jei likusią dienos dalį sėdite prie stalo arba ant sofos, vis tiek smarkiai padidės rizika susirgti daugeliu pavojingų ligų.

Vidutiniškai mes sėdime po aštuonias valandas per parą. Kad tai nėra gerai, suvokia kiekvienas. Nustatyta, kad sėdėjimas yra pavojingesnis už rūkymą. Pagal Australijos mokslininkų atliktus tyrimus, viena valanda, praleista prie televizoriaus, sutrumpina gyvenimą maždaug 21,8 min., o viena surūkyta cigaretė – tik 11 min.

Image result for sitting is killing youTyrimo moterims, kurios kasdien sėdėjo daugiau nei 6 valandas, grėsė 37 proc. didesnė rizika mirti nurodytu laikotarpiu, nei toms, kurios sėdėjo mažiau nei 3 val. per dieną. Vyrams šis rodiklis, atitinkamai, siekė 18 proc. Tiriamieji nesirgo vėžiu ar širdies ligomis, jų nebuvo ištikęs insultas, jų plaučiai buvo pakankamai sveiki, o fizinis apkrovimas pakankamas. „Paaiškėjo, kad sėdėjimo poveikis nepriklauso nuo kitų rizikos veiksnių.

Image result for sitting is killing youTai nereiškia, kad fizinis aktyvumas ir gera forma nėra naudingi. Tačiau ši nauda visiškai nesusijusi su sėdėjimu. Taip pat kaip ir rūkymas bei nutukimas kenkia, tačiau nėra priklausomi vienas nuo kito: rūkyti nesveika ir nutukusiems žmonėms, ir tiems, kurių svoris normalus“.

Ilgalaikis sėdėjimas sukelia rimtus medžiagų apykaitos pokyčius, kurie išprovokuojami vos po vienos dienos ilgo sėdėjimo. „Dauguma mūsų dirba biure prie kompiuterio, važinėja automobiliu, o ilsisi ant sofos, todėl mes nuolat sėdime. Tačiau pačias blogiausias pasekmes galime sušvelninti paprasčiausiais būdais“, – vis pakilti nuo stalo, pasimankštinti, o per pietų pertrauką išeiti pasivaikščioti.

 

 

PATARIMAI Image result for sitting is killing you

 

  • DIRBTI STOVINT (rasti vietą, kurioje galėtumėte dirbtu atsistoję)
  • STOVIMI SUSITIKIMAI  (gali būti net pasivaikščiojimo susitikimai su kolegomis, ar net bėgiojimo susitikimai)
  • KAS PUSĘ VALANDOS LENGVI OFISO PRATIMAI : atsispaudimai nuo stalo, greiti atsitūpimai ar įtupstai, gali būti ir raumenų tempimai. (IDĖJŲ SEMTIS ČIA)
  • Image result for office exercisesPratimai kėdėje: pasirąžymas į visas puses / riešų prasukimas / pakilnoti kelius į viršų sėdint / atsistūmimas nuo kėdės ir nugaros tempimas su stalo pagalba / akių mankšta / ištiesti kojas , siekti pirštus / vistiek geriausia išeitis – atsistoti.  (žaidimo forma netgi galite apsikeisti su bendradarbiais kėdėmis jas NEŠDAMI vienas pas kitą. ! )
  • Programėlė kuri jums primis darbo metu kas valandą ar pusvalandį padaryti mankštą – stand up! / Productive
  • Lipkite laiptais, o ne liftu! 

 

 

 


MASTER YOUR BODY KOMANDA linki jums rūpintis savimi ir mylėti save! 


Todėl siųlome jums ypatingus pasiūlymus: 

  1. Kūno įvaldymo stovykla suaugusiems 

  2. Treniruotės kaune

  3. Sporto Zono Kaune ! (informacija ruošiama – sekite naujienas čia)

  4. Ofiso mankštos mokymai įmonėms (daugiau info paštu gerda@masteryourbody.lt)