Pasyvus gyvenimo būdas žudo – Kaunas kuria sporto zoną

Pasyvus gyvenimo būdas mus žudo. Anksčiau šis sakinys buvęs tik reklaminiu šūkiu, šiandien jau turi ir rimtą mokslinį pagrindimą. JAV 13 metų trukusio- tyrimo metu (paskelbtas „American Journal of Epidemiology”), išanalizuota daugiau nei 123 tūkstančių savanorių parodė, jog pasyvi kasdienybė sąlygoja smarkiai padidėjusią riziką susirgti daugeliu pavojingų ligų.

 

Tyrimai apie netaisiklingą suaugusiųjų elgesį kasdienybėje verčia atkreipti dėmesį į fizinio neaktyvumo problemą. 8 valandas per dieną sėdėjusiems žmonėms nustatytos kelios sveikatos rizikos: širdies ir kraujagyslių ligos, vėžys, cukrinis diabetas ir didesnis mirtingumas.

Lietuvoje vykę naujausi cukrinio diabeto tyrimai parodė, kad laikas, praleidžiamas sėdint, yra tiesiogiai susijęs su insulino kiekiu, diabetu ir gliukozės toleravimo sutrikimu. Ilgas sėdėjimas padidina cukrinio diabeto riziką net du kartus lyginant su žmonėmis, kurie nuolat juda. Ar tai nežinojimo spraga ar XXI amžiaus tinginystės mada?

„Atsistokime nuo kėdžių ir darykime ką nors dėl to. Pasyvus gyvenimo būdas veda mus prie trumpesnio ir ligų pripildyto gyvenimo. Ne veltui sakoma, jog ilgas sėdėjimas yra naujasis rūkymas, nes sveikatai kenkia ne ką mažiau. Visuomet sirgti ir gydyti ligas kainuoja žymiai daugiau negu atlikti prevenciją, tad kodėl nepataisius šios klaidos” ,- patirtimi dalinasi sertifikuota sveikatingumo trenerė Gerda Danylaitė.

 

Trenerės teigimu, Kaune trūksta viešųjų renginių, kurie skatintų fizinį aktyvumą ir sveikos gyvensenos plėtrą. Dauguma Lietuvoje organizuojamų švenčių ar festivalių skatina žmones vartoti cukraus perpildytus saldumynus, riebalingus perdirbtos mėsos produktus, vartoti alkoholinius gėrimus.

 

Kaip alternatyva nesveikai kasdienybei kauniečiams ir miesto svečiams yra pristatoma MasterYourBody komandos organizuojama „Sporto zona Kaune”, kurios šūkis atliepia daugelio sveikatos išsiilgusių tautiečių viltį: „Madinga judėti, madinga būti sveikam“. Projektas „Sporto zona Kaune” 2017 metų vasarą – birželio ir liepos mėnesiais, 6 savaitgalius iš eilės kvies prisijungti prie 2 valandas triuksiančių treniruočių ir kitų sveikatingumo veiklų vasariško gamtos grožio apsuptame Kauno Santakos parke.

 

„Šis renginių ciklas skirtas aktyviam laisvalaikiui su šeima ir draugais. Renginių metu kiekvienas galės išbandyti skirtingų trenerių kūno stiprinimo, lankstumo, koordinacijos ir sveikatingumo treiruotes, kurios pritaikytos tiek pradedantiesiems, tiek pažengusiems” ,- teigia projekto organizatorė, trenerė Gerda Danylaitė. Projekto tikslas – skatinti Kauno gyventojų sveikatingumą ir judrumą, mokyti rūpintis savo sveikatą ir įrodyti, kad judėjimas ir treniruotės gali būti linksmos tiek vienam, tiek su draugais, tiek su šeima bei vaikais.

 

Renginiai išsiskirs veiklų gausa – funkcinėmis treniruotėmis, judriais komandiniai žaidimais su specialiai rėmėjų įsteigtais prizais, specialios pramogos vaikams, leisiančios tėveliams sutelkti visą dėmesį į treniruotes ir atsipalaiduoti. Visą informaciją apie projektą rasite čia.