6 organizmo valymo būdai

Skaitydama sveikos gyvensenos pagrindų knygą sužinojau keletą būdų, kaip galima valyti savo organizmą nuo nelabai teisingos mitybos. Prieš tai aptarsiu gerą ir blogą žinias šia tema.

  • Gera žinia: kad ir kiek būtume kenkę sau gazuotais ir saldintais vaisvadendeniais, greitu maistu ir netgi žalingais įpročiais, jūsų kūnas turi nuostabią savybę – jis pats intensyviai šalina iš organizmo tai, kas nereikalinga.
  • Bloga žinia: nemaža dalis toksinų vis tiek lieka. Jei ketinate numesti svorio, organizmo valymas – dar svarbiau. Dauguma toksinų esančių kasdieniniame maiste ir ore, kuriuo kvėpuojame, saugomi riebalų ląstelėse. Kai pradedi mesti svorį – riebalų ląstelės dega, toksinai atsipalaiduoja ir patenka į kraujotaką. Štai kodėl tuomet padėti organizmui švarintis yra labai svarbu. Be to, organizmo švarinimas padeda mesti svorį efektyviau.

Kai kūne susikaupia per daug toksinų, gaunate tam tikrus signalus: nuolatinis nuovargis, susilpnėjęs imunitetas, sunkumas susikaupti. Pažįstama būsena ? Vadinasi pats metas griebtis organizmo valymo. Beje, tam nereikia specifinių maisto papildų ar radikalios dietos – užteks papildyti savo valgiaraštį organizmą valančiais produktais. Ir, žinoma, apriboti suvartojamų kalorijų kiekį: valant organizmą nerekomenduojama viršyti 1000 – 1200 kcal per dieną.

 

1. Paprastas rėžiukas. Daugiametis prieskoninis augalas, aštroko, garstyčias primenančio skonio. Traškūs lapeliai tinka varškei bei salotoms paskaninti. Rėžiukas valo organizmą nuo toksinų ir skysčių pertekliaus, pagerina medžiagų apykaitos procesus. Šios į dobiliukus panašios salotos primena jaunus špinatų lapeli     us. Jų gali dėti į bet kokias salotas – skonio beveik nepakeis, o nauda organizmui – didžiulė. Nustatyta, kad šie gležnučiai lapeliai mažina ląstelių pažeidimus, sukeliančius organizme vėžinius procesus. Jie taip pat padidina antioksidantų kiekį organizme.

2. Burokėliai. Burokėliuose gausu betalainų (raudono pigmento), kuris turi uždegimą malšinančių ir detoksikuojančių savybių. Pastebėta, kad šios medžiagos taip pat stapbdo auglio ląstelių augimą. Deja, šios gerosios savybės gana greitai prarandamos burokėlius verdant, taigi nei barščiai, nei raudonoji mišrainė organizmo valyti nepadės. Verčiau gaminkitės nevirtų burokėlių salotas arba juos sutarkuokite ir patroškinkite vos keletą minučių.

3. Kiaulpienių arbata. Kol pievas nuklos geltonas pienių kilimas, tebunie tai priminimas nueiti į vaistinę ir nusipirkti kiaulpienių šaknų, iš kurių gali pasigamintiorganizmą valančios arbatos. Kiaulpienių arbata padeda valyti kepenis ir inkstus, šalinanti iš organizmo skysčio perteklių. Tokia arbata taip pat mažina organizme cholesterolio kiekį, reguliuoja cukraus koncentraciją kraujyje ir stiprina imuninę sistemą. Beje, atvėsinta ši arbata puikiai valo odą.

4. Obuoliai. Obuoliuose esantis pektinas padeda iš organizmo šalinti radioktyvyviąsias daleles. Daugiausia pektino – obuolių žievelėse. Pektinas prisijungia kenksmingųjų medžiagų molekules ir kartu su jomis pašalinamas iš organizmo. Pektino taip pat gausu kriaušėse, citrusiniuose vaisiuose.

 

5. Česnakai. Valant organizmą rekomenduojama gerti daug vandens su citriną ir medumi pagardintų skiestų citrinų sulčių. Ne paslaptis, citrina – vienas geriausių būdų papildyti organizme vitamino C atsargas, kai ypač svarbu po žiemos, kai pavasario šiluma dar neskuba ateiti. Tačiau vitamino C nauda nesibaigia. Stebuklingasis vitaminas pakeičia organizme esančių toksinų struktūrą taip, kad jie lengviau ištirptų vandenyje, taigi gardinkite citrina kiekvieną savo vandens ir arbatos stiklinę, o kasdien pusryčiams griebkite po grepfuktą.

6. Vanduo. Kad ir kokias priemones naudotum organizmui valyti – svarbiausia gerti daug vandens. Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos puslapyje skelbiama, kad Lietuvoje vandentiekio vanduo yra švarus, jį galima gerti tiesiai iš čiaupo, nevirintą. Tiesa, iš čiaupo teka kietas vanduo, – tai šiek tiek atsiliepia vandens skoniui, bet tai – tik į sveikatą: vartojančių kietą vandenį žmonių mirtingumas nuo širdies ir kraujągyslių ligų yra 25% mažesnis.

 

Taigi, labai linkiu bent keletą šių produktų ar būdų įterpti kiekvieną dieną. Faktas yra vienas – išsivalius Jūs jausitės geriau, turėsite daugiau energijos bei žinoma sumažinsite streso lygį, nes centrinė nervų sistema nebebus apkrauta nereikalingu energijos naudojimu.
Taip pat, tie kurie nežino kaip tai pradėti, labai rekomenduoju pabandyti sveiką maistą į namus. Tai yra paslauga, kai tiesiog sveiką maistą Jums pagamina ir atveža, tokiu būdu Tu turi galimybę pajusti sveiko maisto naudą. Nes kaip jau seniai yra įrodyta – kol nepabandysi, tol nesužinosi kaip veikia TAU. Jeigu sugebėjote valgyti ilgai nesveiką maistą, pabandykite atvirkščią variantą ir pamatysite kaip jausitės.

Visada Jūsų, jaunoji ir energinga sveikatingumo trenerė Gerda Danylaitė!
Susisiek su manim jei turite klausimų!